Marketing Automation: Vad är det?

En typ av automatiserad marknadsföring och kommunikation är marketing automation. En säljrobot till ditt förfogande 24 timmar om dygnet genererar leads, ökar försäljningen och förbättrar kundrelationerna. Marketing automation som strategi gör det möjligt att få kontakt med kunder personligen, i rätt ögonblick och med rätt budskap, vilket förenklar och sparar tid. Därför ligger fokus på att skaffa, behålla och växa företagets kundbas. Allt på ett ekonomiskt sätt. Här är en guide som förklarar vad marketing automation är, hur det används i Sverige och hur det kan gynna ditt företag. Dessutom kommer du som är intresserad av att använda en lösning för marketing automation att få taktiska råd.

Det enklaste sättet att beskriva den här typen av mjukvara är som ett system för att samla in digital data, till exempel hur många gånger en given konsument har besökt din webbplats. Till kunder och besökare som på något sätt har registrerat sina e-postadresser kan systemet sedan skicka ut automatiskt genererade mejl, eller så kallade triggermail. Det är också möjligt att lära sig hur kunder kommer till en webbplats, vilka varor eller tjänster de söker och hur man bygger och upprätthåller en relation med kunden genom riktade reklambudskap med marknadsföringsautomation.

Fler och fler företag blir medvetna om potentialen för högre försäljning och snabbare tillväxt som marketing automation kan erbjuda. Stora B2B-företag var de ledande användare av automatiserade procedurer när de först dök upp i USA för 10 år sedan. Antalet små och medelstora företag i Sveriges många branscher som har kommit att förstå de många fördelarna med ett automatiserat, relationsbaserat förhållningssätt till kundhantering ökar nu.

Enligt många undersökningar är det primära målet med att använda marketing automation att locka nya kunder. Korsförsäljning till nuvarande kunder kommer på andra plats och tredje plats kommer att ha tydligare mätbarhet i deras marknadsföringsaktiviteter. Användbarhet, kostnad och systemets förmåga att kopplas ihop med nuvarande metoder är avgörande överväganden vid val av mjukvara – alternativt enkla och implementerbara alternativ.

System med marknadsföringsautomation på ett och samma ställe

Ett marknadsföringsautomationssystem tillåter företag att konsolidera alla kund- och marknadsföringsrelaterade aktiviteter på en enda plats. Till exempel segmentering, bedömning av sannolikheten för att en webbplatsbesökare kommer att konvertera, relationsmarknadsföring, upp- och korsförsäljning, kundvårdsinitiativ eller mätning av avkastningen på marknadsföringsutgifter kan alla inkluderas i detta.

Du kan enkelt skapa e-postkampanjer och formulär i systemet. Du har tillgång till en sammanfattning av företagets marknadsföringsinsatser och möjlighet att mäta dina kampanjer. När företagets CRM-lösning är länkad är kommunikationen mellan marknadsföring, försäljning och kundvård mer tillgänglig eftersom alla förstår procedurerna tydligt.

Förstärk anslutningen innan du gör ett köp.

Innan personen i fråga är beredd att bli kund kan en potentiell kund som tittar på ditt företags hemsida för första gången behöva bearbetas systematiskt och grundligt. Det kan du göra med marketing automation baserat på information om besökarens beteende på webbplatsen. Till exempel vilka länkar som klickas på, vilka filer som laddas ner och vilka filmer som ses av besökaren Poäng tilldelas efter hur sannolikt en besökare kommer att bli kund baserat på sitt beteende. Arbetstekniken ger med andra ord en bättre grund för en snabbare och effektivare försäljningsprocess.

Hitta köparna

Det skulle vara bäst om du lärde dig att känna igen dem för att hitta guldkornen i sanden eller, mer troligt, de potentiella kunderna. Marknadsföringsautomationsverktyg hittar potentiella kunder åt dig efter att du är medveten om deras utseende och har lämnat elektroniska spår som indikerar att de är beredda att göra affärer. Tekniken kan också enkelt kategorisera dem baserat på faktorer som ålder, kön och intresseområden. Därför behöver det finnas en nära relation med säljaren för organisationen som kan hantera att bearbeta den eventuella konsumenten enligt deras profil.

kundens behov och öka försäljningen

Marketing automation låter dig anpassa kommunikationen med konsumenten beroende på deras krav och preferenser, medan ett konventionellt månatligt e-postmeddelande sällan är tillräckligt framgångsrikt.

Grundläggande taktik är nödvändig.

Ett autonomt system skiljer sig från marknadsföringsautomation. För att få resultat måste du fortfarande utföra de grundläggande planerings- och strategistegen noggrant. Integration och kopplingar mellan system, processer och personalgrupperingar är avgörande. Helheten blir viktigare än delarna när tekniken utnyttjas fullt ut som en plattform för all kundkommunikation. Marketing automation integrerar allt relaterat till din webbplats och e-postkampanjer i din marknadsföringsplan.

Verifiera effektiviteten

Du får en sammanfattning av de framgångsrika kampanjerna och de som kunde ha presterat bättre. Vad kunderna tar med sig hem framgår. Merparten av det uppföljande arbetet med tullhanteringen har tidigare bestått av mer eller mindre välutbildade uppskattningar. Verktyg är tillgängliga genom marketing automation för att övervaka och utvärdera resultaten av kampanjerna. När din marknadsföringsautomation och CRM-system är integrerade är det möjligt att analysera leads i varje skede av inköpsprocessen.

Utövningen av marketing automation

Påståendet att programvara spårar klick på kunders webbplats och potentiella köp är endast delvis korrekta. Marknadsautomatisering kan dock verka mer komplicerat än vad det är.

Tänk på ett scenario där en kund först besöker en onlinebutik eller webbplats. En samtalsbox välkomnar konsumenten och bjuder in dem att delta i en undersökning, undersökning eller utlottning. Företaget har ännu fler alternativ att kommunicera med kunder när de registrerar sina e-postadresser.

Genom att skicka automatiska e-postmeddelanden kan företag locka kunder med rabatter, tävlingar och kampanjer som specifikt inriktar sig på deras intresseområde. Exempel: Om en konsument tidigare hade köpt en dammsugare online, en månad senare, kan de få ett e-postmeddelande med ett frestande erbjudande om ytterligare dammsugarpåsar.

Användningen av marketing automation kan göras på många olika sätt. Att hitta den bästa strategin för ditt unika företag är avgörande, liksom att bestämma hur man ska interagera med kunder.

Internetanvändningsmönster och digitala spår

I många fall vet du som kund redan vad du vill ha och var du kan hitta det. Kunden surfar på butikens hemsida, hittar varan de vill köpa och lägger sin beställning. Men vissa människor “fönstershoppar” bara online, eftersom vissa kunder vet vad de kommer att köpa.

Alla webbplatsanvändare och konsumenter lämnar efter sig så kallade “digitala fotspår”, som är vanliga. Dessa fotspår samlas in och hålls i systemet genom marknadsföringsautomatisering. Tekniken loggar vad webbplatsbesökare och kunder klickar på eller laddar ner.

Dessutom kan programvaran avgöra hur en besökare kommer till din webbplats. Eventuellt genom en annons, en Google-sökning, en länk i ett blogginlägg eller en onlinetidning. Att hålla koll på en webbplatss besökare, oavsett hur de kommer fram till den, är vanligtvis fördelaktigt. Med hjälp av dessa nya insikter kan du konstruera, bredda eller bygga din marknadsföringsstrategi.

Fler visningar och fotspår sparas i programvaran ju oftare en viss användare eller kund besöker en specifik webbplats. Gadgeten lär sig om besökarens beteende. Målet är dock alltid att användaren ska ange sin e-postadress när de besöker sidan. Själva processen kan inte starta förrän e-postadressen har registrerats.

leda tillsyn

Alla webbplatsbesökare är i huvudsak leads eller potentiella köpare. Med hjälp av lead management samlas värdefull data in, vilket ökar sannolikheten för att köpprocessen går vidare till nästa steg. Kundresekartan fungerar som grunden för lämpliga aktiviteter. Att odla dina kunders relationer och göra dem redo att konvertera är avgörande. Denna uppgift innebär att kartlägga stadiet i köpprocessen där var och en av dina leads arbetar mot ett specifikt mål. Det är enklare att avgöra vem som är redo att bli kontaktad av säljare om den informationen finns ute på bordet.

Leda insamling

Hur kan du verkligen avgöra vem som besöker webbplatsen? Många tillvägagångssätt kan vara till hjälp. Med cookies och IP-adresser kan du spåra vad en besökare gör på webbplatsen genom att samla in information via formulär, enkäter eller när de laddar ner en broschyr. Du lär dig vilken typ av information besökaren är intresserad av i denna metod. Det gör det lättare att avgöra vilket innehåll som passar varje grupp av besökare.

ledande målskytt

Som säljare är det viktigt att undvika att vara alltför aggressiv. Du riskerar att skrämma bort en potentiell kund snarare än att vinna över dem. Betrakta en besökare på en webbplats som letar efter information. Den potentiella kunden behöver utbildas vid denna tidpunkt, och du måste bestämma vilken information de söker.

Besökarnas handlingar på en webbplats betygsätts med hjälp av ett system som kallas lead scoring. Programvaran håller reda på potentiella kunders besök på webbplatsen, deras sökningar, de sidor de specifikt tittar på och antalet broschyrer eller andra tidningar de laddar ner.

När en lead har samlat ihop tillräckligt med poäng – varje aktivitet har ett börvärde – bedömer försäljningsavdelningen att kunden är redo att köpa och tar kontakt för att lämna ett säljerbjudande. Ju säkrare det är att kontakta konsumenten, desto högre poäng.

drivande fostra

Köpfärdiga leads och nyfikna leads skiljer sig ofta åt avsevärt. En och annan webbläsare kan ta tid att förbereda sig för att göra ett köp. Som ett resultat är det avgörande att vänta med att skicka ivrigt leder till säljteamet. Då riskerar du att förlora dessa leads, som kunde ha varit mer benägna att göra ett köp.

Det bästa tillvägagångssättet för ditt företag

Användningen av marketing automation kan göras på många olika sätt. Var försiktig med att ha ett tydligt marknadsföringsmål och förstå hur automatiserad marknadsföring kommer att gynna ditt företag.

Stildriven leverans av relevant innehåll

Oavsett vad ett företags marknadsföringsscenario och strategi kan vara, är det avgörande att e-postmeddelandena är organiserade, aktuella, välskrivna och uppdaterade.

Det är avgörande att överväga vilken typ av information kunder söker, det maximala antalet e-postmeddelanden som kan skickas till en enskild kund och den perfekta tidpunkten att skicka dem. Kundresan måste vara den händelsedrivna kommunikationens huvudtyngdpunkt. Undvik att spamma kunder med kampanjutskick, erbjudanden och rabatter; detta kan få motsatt effekt och få kunderna att tappa intresset.

Kom ihåg att layouten ska följa ditt företags designstandarder och färgpalett för att säkerställa att mottagaren vet vem som skickade meddelandet. För att inte tala om, en fängslande ämnesrad kan göra skillnad.

Konstans & kundservice

Marknadsförings automatiseringsprocessen fortsätter när ett företag har byggt upp en relation med en kund. Målet är att upprätthålla kopplingen genom att skicka ut regelbundna utskick beroende på kundens intressen och tidigare köp. Därför är det viktigt att skapa en uppföljningsplan så att du inte riskerar att förbise kunder som kanske inte har köpt på ett tag.

Företag kan avgöra vilka kampanjer som var mest effektiva och vilka erbjudanden ingen utnyttjade med hjälp av marknadsföringsautomation och de data som registreras i systemet. Det är också möjligt att visa dina marknadsföringsinsatsers ROI (Return on Investment), vilket ger en tydlig indikator på framgångsrika kontra misslyckade initiativ. Därför har instrumentet flera fördelar.

Fördelarna med automatiserad marknadsföring

Ett företag kan avsevärt öka omfattningen av sina marknadsföringsinitiativ genom att bjuda in webbplatsbesökare att registrera sina e-postadresser. Verktygen för att öka webbplatstrafiken inkluderar annonsering, nyhetsbrev och tillhandahållande av erbjudanden. Webbplatsen bevakas för att se hur användarna ska agera. Läser de nyhetsflödet, letar de efter kontaktuppgifter eller går till en viss sida till exempel?

Du kan använda automatiska e-postutskick för att ge konsumenten, till exempel, rabatt på en viss produkt eller tjänst som de tidigare har klickat på men ännu inte köpt genom att ligga steget före och lära sig vad kunderna letar efter. Målet är alltså att dra in kunder som kanske inte har besökt webbplatsen igen.

Dessutom är det ett utmärkt sätt för företagare att bli mer involverade i sin marknadsföring. Marketing automation är en strategi för att öka sannolikheten för försäljning eftersom det inte finns någon direkt fysisk interaktion med kunder online. Ju lättare det är för en säljare att ta initiativ och kontakta en kund direkt, desto mer information kan samlas in om kunderna och var de befinner sig i kundresan.

Kom in nu

Säljprocess

För att framgångsrikt sälja en produkt eller tjänst är en försäljningsprocess den regelbundna serien av åtgärder, så kallade faser, som måste inträffa.